Om ni ska se en film i år...

image283


Många (framförallt mina familjemedlemmar) tyckte att faktumet att jag skulle gå på bio för att se en film som det säkert fanns sjutusen torrenter på piratebay av, var väldigt märkligt.
Men jag ville se 'There will be blood' på en stor fet bioduk, jag kände på mig att filmen skulle göra sig bäst på en, ja, stor, fet bioduk.

And oh, vad rätt jag hade.

Har älskat Daniel Day-Lewis' skådespel ända sedan jag såg 'In the name of the father' en gång för jättelänge sedan i skolan. Fråga mig inte varför jag såg den i skolan, we just did that, av någon rätt märklig anledning...
Och sedan, tja, vem har inte sett 'Gangs of New York'? Jag menar, den säger allt.
Daniel som galna Bill, fy fan vad genialiskt.
Så jag tänkte att, eftersom Daniel valt att göra 3 filmer de senaste 10 åren, så borde han vara jävligt noga med vad an väljer, och well, 'Gangs of New York' var ett väldigt smart drag, så jag antog och hoppades på att 'There will be blood' skulle vara det med.

Återigen: And oh, vad rätt jag hade.

Hela Daniel's (som hans karaktär i filmen även heter, så bli inte förvirrade nu) person sprider ut sig över publiken, hans hat mot andra, hans besatthet av oljan, hur den styr hans liv, man kunde känna hur människorna i biosalongen skruvande på sig lite då och då av obehaglighet. Det var nästan så det ibland kändes som att han tänkte kliva ut ur bioduken och ge sig på någon av oss.

Det finns en scen i filmen som jag blev helt förälskad i.
Jag vet inte om jag vill avslöja för mycket, om ni som läser hade tänkt se filmen, men Daniel har syndat, på ett sätt som får bli hemligt om ni nu ska se filmen, och byns präst, eller vad man ska kalla honom, ska rena Daniel, ta ut djävulen ur Daniel.
Denna scen är så mäktig, så full av energi från båda skådespelarna, att man blir galen.
Jag älskar hur man kan se på Daniel's ansiktsuttryck att han inte tar hela grejen seriöst, utan bara vill få det undanstökat, medan samtidigt prästen är helt uppe i varv, skriker en massa olika ord till djävulen i Daniel för att få den att försvinna, det hela är så snyggt gjort utav skådespelarna, för båda låter lika entusiastiska, men sanningen avslöjas när kameran filmar närmare en i taget.
Snyggt, väldigt snyggt.

image284
Bild från 'ta ut djävulen'-scenen. Till vänster, Eli (Paul Dano), till höger, Daniel (Daniel Day-Lewis).

Det skulle ta lång tid för mig att berätta hela storyn, eftersom detta är en typiskt ni-måste-se-hela-för-att-verkligen-förstå-film, så för att summera det jäkligt kortfattat kan jag säga att den handlar om: Olja.
Sedan får ni luska i det hela själva, är det själva oljan, eller det runtomkring, handlar det om vad oljan gör till människor, eller vad människor gör till oljan?

Go ahead and think about that, men om ni ska följa ett advice, Gå och se den!

Efter att ha sett den här filmen finns det inga tvivel för min del längre: Daniel Day-Lewis är den absolut bästa skådespelaren vi har idag.

Ta hand om er alla,
Peace.
/Liv.

image285

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0